ROZWIĄZANIE ZADANIA KONKURSOWEGO – MRP

Przykład 1

Przedsiębiorstwo produkcyjne PROSTE TO otrzymała zamówienie  na 500 opakowań kaszy od firmy „ZDAM EGZAMIN” .

Struktura wyrobu gotowego (opakowanie kaszy)

Aktualny stan zapasów magazynowych wynosi:

kasza 150 kg,

Opakowania kartonowe 350 sztuk,

woreczki foliowe 2200 sztuk,

Na podstawie powyższych danych ustal potrzeby brutto i netto.

ROZWIĄZANIE

Z otrzymanego zamówienia od firmy „ZDAM EGZAMIN” wynika że zapotrzebowanie brutto dla kaszy wynosi 500 sztuk opakowań.

Zapotrzebowanie brutto (materiały)

 4 * 0,1 kg * 500 = 200 kg kaszy brutto.

500 sztuk opakowań kartonowych brutto.

500 * 4 = 2000 sztuk woreczków foliowych brutto.

Zapotrzebowanie netto (materiały)

200 kg- 150 kg kaszy = 50 kg,

500 – 350 sztuk opakowań kartonowych  = 150 sztuk,

woreczki 0 sztuk – zapas wystarczy na zrealizowanie zamówienia,

 

Udostępnij toShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Share on Tumblr0Share on LinkedIn0

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*